Danske film har en stemning, der er genkendt verden over

I nyere tid er man begyndt at tale om nordisk noir eller bare nordic noir, fordi der er så mange krimier både af film, bøger og TV, der er begyndt at vinde terræn i udlandene, hvor specielt Storbritannien er værd at nævne her.

Men fokuserer vi udelukkende på Danmark, så har de danske film faktisk i et par årtier været nogle, som man kunne genkende i udlandet, når man så dem; og det havde ikke bare noget at gøre med, at de mest kendte, danske ansigter gik igen.

Denne berømmelse har også medført, at man danske skuespillere er blevet kendte verden over og har fået roller i større opsætninger af film.

For det er jo næppe nogen hemmelighed, at Danmark ikke ligefrem udmærker sig med film i genrer som gysere, science fiction eller action, selvom der er kommet en del til i nyere tid: de er simpelthen for dyre at lave, hvis de skal laves ordentligt.

Danske film er kendte internationalt

Derfor udmærker vi os mest med at lave dramaer og komedier, men det er imidlertid så også dem, som udlændingene forventer at se fra vores hånd, fordi vi er så gode til at lave dem.

Nu er film jo også en smags sag, men man kan roligt sige, at der hersker en stemning i dem, som er meget velkendt.

Det kan være den kølige fortælleteknik, ironi med videre, som kendetegner os nordiske mennesker, der afspejler sig i filmene, som passer til den lidt mere minimalistiske fortælleteknik, når man sammenligner med andre lande, hvor man breder sig lidt mere ud.

Det, som vi danskere kalder for komedier, bliver i udlandene oftest antastet som sorte komedier, fordi vi sjældent ligger inde med en morale til sidst eller en endegyldigt, god slutning, som man kender det fra USA for eksempel.

Men sådan er vores måde at servere danske film på, og mange elsker det.